Voor alle informatie download TIPPR app.

Heb je de app al?

Open in de TIPPR app

- Interview met financieel expert - Diederik Werdmölder

Diederik Werdmölder is financieel expert en daarnaast eigenaar van het bedrijf Pin Voorschot*. Hij is dagelijks betrokken met horeca financieringsvraagstukken. Hij heeft vrijwel zijn hele carrière in de financiële industrie doorgemaakt. 
Hoe denk jij dat investeringen de horeca kunnen helpen?
Door middel van investeringen kan je je omzet langer op een hoog peil houden en ik denk dat dat een hele verstandige keuze is. Ik denk ook dat bepaalde soorten investeringen zichzelf weer terugbetalen. 
Zien jullie dat de horeca tegen bepaalde dingen aanloopt met investeringen?
Ja, ik denk dat het voor horecaondernemers moeilijk is om aan geld te komen. Veel banken gaan de horeca niet snel financieren, omdat het grote risico bestaat dat een horecaondernemer het misschien niet gaat overleven.
En natuurlijk maken wij ons daar ook zorgen over. Maar wij financieren nu al zo’n 5 jaar horecaondernemers, wij hebben denk ik een goede kijk op wie het wel gaat redden en wie niet. Ik denk dat het financieren, zeker bij de grote banken, maar misschien ook wel bij andere non bancaire financiers lastig is.
‘’Daar wij veel financiers het af laten weten willen wij klaar staan voor de ondernemers.’’ – Pin Voorschot
Hoe kunnen volgens jou horecaondernemers de keuze maken. Welke manier van financieren past het beste bij jou? 
Wij zien een aantal mogelijkheden van financieren:
•    Crowdfunding;
•    Factoring;
•    Leasen;
•    Directe financiering;
Een juiste keuze kan per situatie verschillen. Een voorbeeld: Stel dat je je middels crowdfunding een investering wilt financieren? Dan moet je er wel van uitgaan dat je daar zes weken tot twee maanden mee bezig bent. Je moet een mooi marketingplan maken, je moet het platform vinden, er moeten de nodige toetsingen gedaan worden en dat neemt allemaal tijd in beslag. Het geld wat je dan leent is dan wel goedkoper dan het geld dat je van Pin Voorschot leent. Je bent er alleen wel langer mee bezig en het is tot het laatste moment onzeker of het gaat lukken. 
Er zijn ook andere financieringsvormen bijvoorbeeld factoring. Dat betekent dat je facturen bij iemand aanbiedt en die betaalt ze dan in plaats van 30 dagen vooraf. Maar in de horeca is dat vaak geen geschikte financieringsmethode, want een café of restaurant stuurt eigenlijk nooit facturen.
Leasen is wel een optie. Leasen betekent dat je het bedrijfsmiddel koopt. Bijvoorbeeld een parasol met heater en dat je die als onderpand kunt geven, zodat de leasemaatschappij zegt: “nou, wij betalen hem voor je en je moet dan 100 euro per maand betalen en als je dat niet doet nemen wij die parasol weer in.”. Dat is vaak wel mogelijk met auto’s en natuurlijk ook met keukenapparatuur. Maar neem de parasol. De tweedehands waarde van een parasol is natuurlijk maar heel weinig, dus ook daar zullen die leasemaatschappijen niet staan te springen om dat te doen.
Directe financiering, direct overgemaakt op je rekening is met name voor horeca interessant. Omdat de lening snel beschikbaar kan zijn als je een aanvraag doet dan heeft diegene gemiddeld na vier dagen het geld op zijn rekening staan. Dus als je een parasol besluit te kopen, dan is het natuurlijk wel fijn als je die volgende week kan gebruiken.
Pin Voorschot krijgt terugbetaald afhankelijk van de omzet die de ondernemer genereert. Dus op een regenachtige dag, wanneer er niemand op jouw terras komt zitten, hoef je ook minder af te lossen. Bij Pin Voorschot werken we niet met een vast bedrag per maand, we werken gewoon met een vast percentage. Dus, als je 100 euro omzet hebt en je moet aan ons 20 procent afdragen, dan betaal je die dag 20 euro terug. En als het lekker zonnig is en je hebt 1000 euro omzet, betaal je ons 200 euro terug.
Op die manier is de aflossingsverplichting wat makkelijker te dragen. Er zijn natuurlijk veel bedrijven die een hele voorspelbare omzet hebben. Maar in onze business, in de horeca en natuurlijk ook de detailhandel is dat van een aantal factoren afhankelijk. Daarom is die manier van aflossen voor de meeste klanten heel plezierig.
Welke tips zou jij, vanuit een financieel perspectief, mee willen geven aan horecaondernemers?  
Als tip zou ik meegeven: kijk goed naar waar je het geld voor nodig hebt. Dus als je iets nodig hebt voor iets wat op korte termijn meteen resultaat oplevert, dan is een korte termijn financiering heel interessant. 
En misschien een ander voorbeeld, als je bijvoorbeeld honderdduizend euro wil investeren in het verbouwen van je restaurant. Dan is dat een investering voor de lange termijn. Dan zou ik het ook proberen te financieren op de lange termijn. Want dan is de druk op je aflossingen gewoon minder hoog, doordat je het over een langere periode kan uitsmeren. 
Een andere tip is: kijk goed naar wat je kunt aflossen en leen niet zoveel dat je in de moeilijkheden komt, waardoor je niet genoeg cashflow meer hebt om je leveranciers te betalen. En als je omzet moet gebruiken om je lening af te lossen, dat je daardoor in de problemen komt. En nogmaals, bij Pin Voorschot zou dat het geval kunnen zijn als het bedrag te hoog is en het termijn tekort. Maar daar wordt heel erg op gelet, dat er niet meer dan zeg 15% van de omzet ingehouden wordt. Want wij weten ook dat de horecaondernemer zijn vaste verplichtingen heeft, zoals zijn huur, zijn salarissen, zijn leveranciers. Je moet wel zorgen dat je het kan dragen, die aflosverplichting. Dus dat is een hele belangrijke.
*Pin Voorschot: In 2015 heeft Diederik dit concept na wat aanpassingen, in Nederland geïntroduceerd. Pin Voorschot zorgt ervoor dat iedere ondernemer op een verantwoorde en makkelijke manier zakelijk geld kan lenen. De financiering los je vervolgens automatisch af via je pinautomaat, hoeveel je aflost hangt af van je omzet die dag.
Wil je meer weten of de hele blog lezen? Klik hier!

Meer informatie?

Indien je de TIPPR app niet wilt downloaden kun je ook onderstaande formulier invullen. Dan zorgen we ervoor dat je geheel vrijblijvend informatie op maat ontvangt. Bel of mail ons gerust bij vragen: 020-2619111 of mail ons via emma@tippr.nl Exclusief voor en door horeca: