Voor alle informatie download TIPPR app.

Heb je de app al?

Open in de TIPPR app

Tips: Regel-DRUK

Regeldruk is een uitdaging die we als collectief moeten aangaan. De horeca draagt bij aan de sociale en economische stabiliteit, en het is van groot belang dat de overheid de regeldruk vermindert en tegelijkertijd dat de horeca gastvrijheid als kernwaarde behoudt.

Door gezamenlijk met beleidsmakers, lokale overheden en andere belanghebbenden samen te werken, kunnen we de druk verlichten en de horeca in de toekomst sterker maken, met ruimte voor zowel ondernemers als medewerkers om hun werk met plezier te blijven doen.

TIPS hoe om te gaan met de overheid

  1. Vraag om een gezamenlijke vergunning voor meerdere locaties: Als je meerdere vestigingen hebt, vraag dan bij je gemeente of je een gezamenlijke vergunning kunt krijgen voor je locaties. Dit bespaart tijd en voorkomt dat je telkens een nieuwe vergunning voor elke locatie moet aanvragen.
  2. Maak gebruik van lokale netwerken voor vergunningen: Sluit je aan bij lokale horecanetwerken of brancheorganisaties die je kunnen helpen bij het verkrijgen van vergunningen. Vaak hebben zij ervaring met de lokale regelgeving en kunnen ze je adviseren of zelfs helpen bij het indienen van aanvragen.
  3. Werk samen met je leverancier om duurzaamheidseisen na te leven: Vraag je leveranciers om te helpen met het naleven van milieu- en duurzaamheidseisen. Veel leveranciers bieden producten aan die al voldoen aan de wetgeving, zoals biologische ingrediƫnten of verpakkingen die voldoen aan de afvalbeperkingen. Dit maakt het gemakkelijker om aan de regels te voldoen.
  4. Vraag om een tijdelijke terrasvergunning: Als je terrasvergunning binnenkort verloopt of je twijfelt over de vergunning voor het komende seizoen, vraag dan een tijdelijke terrasvergunning aan. Dit stelt je in staat om door te gaan met de exploitatie van je terras terwijl je wacht op de goedkeuring van een definitieve vergunning.
  5. Controleer de regels voor terrasverlengingen in de winter: In sommige gemeenten kunnen terrassen het hele jaar door open blijven, zolang je ze voorziet van verwarming of afscherming, zonder dat je een nieuwe vergunning hoeft aan te vragen. Controleer de lokale regels en vraag om een vergunning voor het hele jaar als dat mogelijk is, zodat je geen extra kosten maakt.
  6. Gebruik tijdelijke constructies om terrassen uit te breiden: Als de vergunning voor je terras beperkt is qua grootte, kun je tijdelijke constructies (zoals houten terrassen of opvouwbare wanden) gebruiken om tijdelijk het terras uit te breiden. Dit kan vaak zonder een vergunning, zolang de constructie niet permanent is en binnen de toegestane regels valt.
  7. Vraag om een 'proef' terrasvergunning: Als je twijfelt over de haalbaarheid van een terras op een bepaalde locatie, vraag dan om een tijdelijke proefvergunning. Dit geeft je de mogelijkheid om je terras uit te testen zonder dat je direct een permanente vergunning hoeft aan te vragen. Zo kun je laten zien dat het terras succesvol is en de overlast minimaal is.
  8. Juridische tip bij geluidsoverlast: Als je terras vergunningsproblemen hebt vanwege geluidsoverlast (bijvoorbeeld als je in een woongebied zit), zoek dan juridische middelen om te laten zien dat geluid geen probleem is. Dit kan bijvoorbeeld door het uitvoeren van een geluidsmeting op rustige tijden of door aan te tonen dat je maatregelen hebt genomen (bijvoorbeeld een geluidsdichte afscheiding of hogere tafels) om overlast te minimaliseren.
  9. Vermijd onduidelijke regels door vooraf te informeren: Ga altijd proactief naar je gemeente en stel specifieke vragen over de regels voor terrassen in jouw regio. Dit voorkomt verrassingen en je kunt je terras aanpassen om aan de eisen te voldoen voordat je een vergunning aanvraagt. Soms kunnen kleine aanpassingen in de lay-out of de openingstijden het verschil maken tussen wel of geen vergunning.
  10. Herzien van vergunningen bij veranderingen in het seizoen: Als de locatie van je terras of de capaciteit ervan verandert (bijvoorbeeld in de zomermaanden), vraag dan een wijziging van je vergunning aan. Dit kan vaak eenvoudig worden goedgekeurd door de gemeente, zolang je aantoont dat je binnen de wettelijke grenzen blijft en de veiligheid gewaarborgd is.

Meer informatie?

Indien je de TIPPR app niet wilt downloaden kun je ook onderstaande formulier invullen. Dan zorgen we ervoor dat je geheel vrijblijvend informatie op maat ontvangt. Bel of mail ons gerust bij vragen: 020-2619111 of mail ons via emma@tippr.nl Exclusief voor en door horeca: